730 061 061

Gryzonie, żywność i ludzie – zabójcza kombinacja

Nie jest tajemnicą, że gryzonie i pokarm, do którego się dostaną, to pewne problemy. Widok jednego gryzonia odstrasza klientów i wiąże się z poważnymi problemami zdrowotnymi oraz obawami dotyczącymi bezpieczeństwa publicznego.

Jak to się dzieje?

Gryzonie to niebezpieczne szkodniki, które wiążą się z wieloma chorobami. Szczury i myszy nie zawracają sobie głowy wycieraniem stóp przed wejściem, a już na pewno nie obchodzi ich, gdzie się załatwiają. W rezultacie wiele gryzoni jest niebezpiecznymi transporterami patogenów przenoszonych przez żywność poprzez ich ślinę, mocz i odchody. W ciągu zaledwie jednego dnia jeden szczur może wyprodukować 50 centymetrowych odchodów – to ponad pół metra pokrycia na szczura.

Co przenoszą? 

Hantawirusowy zespół płuc rozprzestrzenia się poprzez bezpośredni kontakt z gryzoniami lub przez wdychanie pyłu skażonego moczem lub odchodami gryzoni. Wczesne objawy to zmęczenie, gorączka, bóle mięśni, problemy żołądkowe, zawroty głowy i dreszcze; oraz późne objawy, pojawiające się w ciągu 4 do 10 dni, objawiające się kaszlem, dusznością i płynem w płucach. Zagrożeni są nie tylko Twoi klienci, ale także zdrowie Twoich pracowników.

Ludzie narażeni na kontakt ze szczurami przenoszącymi bakterie gorączki ukąszenia szczurów mogą zachorować, nawet jeśli nie zostaną ugryzieni. Gorączka ukąszeń szczura powoduje gorączkę, wymioty, ból głowy, ból mięśni, ból stawów i wysypkę. Jest uleczalna za pomocą leczenia, ale może być śmiertelna, jeśli nie jest leczona.

Salmonelloza to infekcja bakteryjna, którą ludzie mogą zarazić się po zjedzeniu pokarmu skażonego odchodami szczurów. Objawy obejmują biegunkę, gorączkę i skurcze brzucha i mogą trwać od czterech do siedmiu dni. Ciężkie przypadki wymagają hospitalizacji.

Wreszcie leptospiroza to choroba bakteryjna pochodząca z pokarmów lub płynów, które miały kontakt z moczem gryzoni – nawet w niewielkiej ilości. Większość zarażonych ma niewielkie objawy, takie jak bóle głowy, gorączka, wymioty lub biegunka, podczas gdy 1 na 10 infekcji może powodować zapalenie opon mózgowych, niewydolność wątroby, uszkodzenie nerek, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Istnieje jednak wiele innych zagrożeń, takich jak listerioza, tularemia i limfocytarne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Chroń swoją żywność

Walka z gryzoniami i chorobami przenoszonymi przez żywność musi być częścią każdego biznesplanu, aby zapewnić bezpieczeństwo Twoim klientom. My współpracujemy z firmami w całym kraju, aby wprowadzać programy zwalczania szkodników, które chronią zdrowie publiczne i reputację firmy, która może być zagrożona przez gryzonie. Zadzwoń już dziś i skorzystaj z monitoringu gryzoni w Twojej firmie.

Ta strona używa plików Cookies. Przeczytaj więcej w Polityce prywatności. ROZUMIEM